1. Bel een arts (de huisarts van de overledene - in het weekend de huisartsenpost).
De arts moet langskomen om een Verklaring van Overlijden af te geven (bij een overlijden in een ziekenhuis of verzorgingstehuis wordt deze verklaring opgesteld door de daar aanwezige arts).
In geval van overlijden in het buitenland, neem ook zo snel mogelijk contact op met de reisverzekering i.v.m. het vervoer van de overledene naar Nederland.
Informeer de familie.
Ga na of er een testament, wilsverklaring en/of codicil is (bij het Centraal testamentenregister in Den Haag).
Neem contact op met de notaris indien er een testament is opgesteld. Dit ivm een Verklaring van Erfrecht en/of een boedelvolmacht.
(Een Verklaring van Erfrecht zorgt ervoor dat de bankrekening van de overledene niet geblokkeerd wordt en rekeningen en automatische incasso's nog gewoon betaald kunnen worden of, in geval van een "en/of" bankrekening, deze op een andere naam gezet kan worden. Een Boedelvolmacht is een verklaring dat 1 persoon van de nabestaanden is gekozen om de nalatenschap af te wikkelen).
Kies de kleding waarin de overledene zal worden opgebaard.
Maak een lijst met personen die u voor de uitvaart of crematie wilt uitnodigen en verstuur de rouwbrieven op de dag van het overlijden of de dag erna.
Geef door of de overledene een pacemaker heeft (ingeval van crematie).
Leg het trouwboekje of paspoort klaar, in verband met de persoonsgegevens voor de aangifte van overlijden.
De uitvaartverzorger krijgt nadat hij de aangifte van overlijden heeft gedaan bij de gemeente, een Uittreksel uit het
Overlijdensregister (Akte van Overlijden) en het "verlof tot begraven of cremeren". Dit uittreksel uit het overlijdensregister krijgt u na de uitvaart overhandigd (het origineel blijft bij de Burgerlijke Stand). Het is handig om hiervan kopieën te maken, u heeft ze wellicht nodig om naar instanties te sturen.
De Burgerlijke Stand geeft het overlijden door aan de belanghebbende instanties zoals de Sociale Verzekeringsbank, Belastingdienst, de grote pensioenfondsen, het UWV, de Rijksdienst voor het Wegverkeer,
Onroerendezaakbelasting WOZ, afvalstoffenheffing en rioolrecht.
Noteer de saldo’s van de bankrekeningen van de overledene op de datum van overlijden.
Licht de werkgever in of zet de uitkering stop.
Kijk in de bank- en/of giroafschriften van het jaar voorafgaand aan het overlijden. Dit geeft een overzicht van alle betalingen en zo weet u welke instanties, bedrijven en organisaties van het overlijden in kennis gesteld moeten worden.
Ga na welke (spaar)rekeningen er zijn, vergeet ook eventuele internetrekeningen niet.
Ga na welke verzekeringen uitkeren.
Informeer instanties zoals verzekeringsmaatschappijen én de ziektekostenverzekeraar over het overlijden. Het kan zijn dat u een kopie van het Uittreksel van Overlijden moet opsturen.
Kijk welke schulden er zijn zoals belastingschuld, hypotheek of uitvaartkosten.
Blijven er minderjarige kinderen achter, regel dan zaken als voogdij, kinderbijslag, kinderopvang en/of gezinshulp.
Persoonlijk afscheid
Als lid van ICS bent u verzekerd van een persoonlijk afscheid in een vertrouwde omgeving.
Dat geeft veel steun in een moeilijke periode. Er is steeds vakkundig en toegewijd personeel beschikbaar om u te begeleiden, uw vragen te beantwoorden en al uw wensen met betrekking tot de uitvaart te regelen.